Weet jij wanneer jouw mensen onder spanning staan?

Wij stellen vaak de vraag aan onze eigen (assessment/coaching/training) kandidaten waar ze energie van krijgen. Waar komen ze hun bed voor uit? Wat maakt dat ze iedere dag naar werk gaan? Deze vraag stellen we ook aan werkgevers om hen bewust te maken; immers, als je weet waar de energiegevers en -vreters zitten van jouw mensen en wat ze makkelijk afgaat, dan helpt dat enorm in het slim verdelen van werkzaamheden.

Een heel andere vraag die je kunt stellen: weet je wanneer jouw mensen onder spanning staan? Wanneer ervaren ze werkdruk of zitten ze daar dicht tegenaan? Een andere invalshoek, die minstens zoveel inzicht geeft over iemand zijn valkuilen én kwaliteiten. Iemand die anderen verbaal aanvalt, recalcitrant gedrag vertoont en emotioneel wordt, heeft bijvoorbeeld te weinig erkenning en aandacht ontvangen of te weinig invloed op de gang van zaken naar zijn/haar zin en anderen niet in beweging gekregen. Terwijl dat hetgeen is waar die persoon juist energie van krijgt en goed in is. Als je weet dat dat belangrijk is voor iemand, weet je ook dat het zinvol kan zijn om diegene tijdig te betrekken of een schouderklopje te geven. En dit is dan nog maar een klein voorbeeld van iemand die duidelijk van zich laat horen.

Ongeveer de helft van de medewerkers gaat over op aanvallen of doordrukken als ze onder spanning staan. Die tonen heftige emoties, gaan de confrontatie aan, staan op hun strepen, worden ongeduldig, gaan anderen manipuleren, etc. Duidelijk merkbaar gedrag. Maar wat doet de andere helft? Die keren in zichzelf. Ze vermijden bijvoorbeeld de confrontatie, houden hun gevoelens voor zich, vluchten in afleiding, berusten en accepteren de situatie. Zij zijn degenen die zaken opkroppen. Wat merkt je daar als werkgever van? Niks. Tot het te laat is en de bom barst en iemand al een andere functie heeft gevonden, om maar een voorbeeld te noemen.

Daarom is het zo belangrijk om inzicht te hebben in je mensen. Niet alleen om hun kwaliteiten en talenten tot uiting te laten komen, maar ook om tijdig in te zien wanneer de spanning voor hen gaat oplopen en te voorkomen dat mensen gaan uitvallen.

Wil je meer weten over welke inzichten je kunt opdoen met de online assessments van Online Assessment Partner? Kijk op de website of neem contact met ons op via 073-5231278 of info@onlineassessmentpartner.nl

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy