De impact van een ‘bad hire’

84% van de ondernemers heeft momenteel te weinig personeel met alle gevolgen van dien. Het is voor veel organisaties dan ook aan de orde van de dag om openstaande vacatures zo snel mogelijk te vullen. Als gevolg worden veel kandidaten aangenomen op basis van een passend CV, een motivatiebrief en een eerste indruk. Welke ervaring en kennis een kandidaat meebrengt kan waardevolle informatie zijn, echter zorgt het ook voor oogkleppen bij HR-medewerkers of recruiters. Een motivatiebrief of eerste indruk vertellen niet hoe een kandidaat aansluit bij een bestaand team of hoe een kandidaat zich voelt binnen de organisatiecultuur. Een CV geeft aan wat iemand allemaal heeft gedaan, maar niet wat hij kan. HR en recruiters maken belangrijke keuzes gebaseerd op beperkte informatie; de kans op een ‘bad hire’ is groot.

Een ‘bad hire’ kan een organisatie een hoop ellende opleveren. Naast salariskosten (en vooral andere bijkomende kosten: op management-niveau kan dit zelfs oplopen tot 2x het jaarsalaris!) moet HR opnieuw op zoek naar een nieuwe, geschikte kandidaat. In de tussentijd zal het werk van de ‘bad hire’ opgevangen dienen te worden door andere medewerkers wat zorgt een hogere werkload. Daarnaast is een ‘bad hire’ potentieel schadelijk voor het teamgevoel. Kortom, bij het aannemen van nieuwe personeel is het belangrijk te kijken naar de match tussen de kandidaat en de functie, het team en de cultuur van de organisatie.

Door het verzamelen van objectieve data over de kandidaat zijn HR-medewerkers in staat weloverwogen beslissingen te nemen over de match tussen de kandidaat, functie en de organisatie. Welke drijfveren, talenten en kwaliteiten heeft iemand? Welke valkuilen, allergieën en uitdagingen staan daar tegenover? Wat voor rol neemt iemand gemakkelijk op zich in een groep? Waar zit iemand zijn potentie? In welke mate kan iemand zich wendbaar opstellen, problemen oplossen en bijdragen aan innovatie en vernieuwing? Door het in kaart brengen van werkhouding en persoonlijkheid kan er ingezet worden op een duurzame match.

Met het inzetten van online assessments is het mogelijk om op een eenvoudige manier in een kort tijdsbestek een goed objectief beeld te creëren van potentiële kandidaten. Online Assessment Partner biedt online assessments aan in eigen beheer. Het biedt je de mogelijkheden die nodig zijn om de juiste inzichten verzamelen en deze efficiënt toe te passen. En jouw onderbuikgevoel? Dat is minstens zo belangrijk en hoef je zeker niet te negeren, maar vul dit wel aan met objectieve gegevens over jouw kandidaten zodat je goed kunt onderbouwen waarom je iemand aanneemt of afwijst.

Wil je meer weten over welke inzichten je kunt opdoen met de online assessments van Online Assessment Partner? Kijk op de website of neem contact met ons op via 073-5231278 of info@onlineassessmentpartner.nl

Meer weten over hoe online assessment jou kan helpen? Ik nodig je graag uit voor een kop koffie!

 

sanne.jpg


Mail Sanne

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy